Uzm Dr. Elnur SAHIBOV Radyasyon Onkolojisi
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü Eğitim SüreciTıbbi görüntüleme teknikleri bölümü, meslek yüksekokullarının ön lisans programlarından biri olarak kabul edilir. Bu eğitimin temel amacı, sağlık kurum ve kuruluşlarda hastalıkların tanısı için yürütülen çalışmalarda hekim tarafından belirlenen şekilde hastaların filmlerini çeken nitelikli sağlık teknikeri yetiştirilmesidir.Eğitim Sürecinin Süresi ve İçeriğiTıbbi görüntüleme teknikleri bölümünde verilen eğitim süreci, iki yıllık bir zaman dilimini kapsar. Bu mezunlar, hastalığın teşhisi için istenmiş olan direkt filmler, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, mamografi, ultrasonografi gibi birimlerde veya ışın tedavisi gören hastaların cihazlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında ve nükleer tıp bölümünün çeşitli ünitelerinde hizmet verebilirler. Tıbbi görüntüleme teknikerleri, kamu ve özel hastanelerin radyoloji servislerinde veya özel görüntüleme merkezlerinde çalışma imkanına sahiptir. Ayrıca bu alan mezunlarının iş ortamlarındaki cihazların ses düzeyleri oldukça yüksek olabilir. Gelişen teknoloji ve sağlık sektörünün insanlar için önemli oluşu neticesinde tıbbi görüntüleme teknikerliği mesleği için geleceği aydınlık mesleklerden biri olduğu söylenebilir. Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Üzerinde Verilen EğitimlerRadyoloji, tıbbi görüntüleme yöntemlerinin kullanılmasıyla vücuttaki hastalıkları teşhis etmeye ve tedavi sürecini kolaylaştırmaya yönelik bir disiplBahsegel giriş-Bahsegel-yeni/”>Bahsegel güncel giriş. Nükleer tıp bölümünün çeşitli ünitelerinde de görev alabilirler.Uzman doktor gözetiminde çalışan tıbbi görüntüleme teknikerleri, radyolojik incelemeye ve radyoterapi tedavi planına hazırlık süreçlerinde önemli roller üstlenirler.
- Ayrıca, radyasyonun vücuda yayılmasını engellemek amacıyla koruyucu örtülerin uygun şekilde kullanılması ve hastaların radyasyona maruz kalmamaları için özel tedbirlerin alınması gerekmektedir.Hasta MahremiyetiTıbbi görüntüleme teknikerlerinin diğer bir sorumluluğu ise hasta mahremiyetinin korunmasıdır.
- Yapılacak radyolojik tetkikle ilgili hastaları bilgilendirerek hazırlanmalarını, tetkik sırasında hastanın radyasyon güvenliğini ve mahremiyetini sağlar.
- D) Radyoloji merkezinde, ünitede ve gözetimli radyoloji biriminde radyasyondan korunma sorumlusunu görevlendirmek.
Bunun en önemli nedeni ise mezun sayısının oldukça yüksek olması ve özel hastanelerde rekabetin ortaya çıkması olarak gösterebiliriz. Tıbbi görüntüleme teknikerleri, hastalığın teşhisi için istenmiş olan direkt film, bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans, mamografi, ultrasonografi gibi birimlerde veya ışın tedavisi gören hastaların cihazlarının hazırlanmasında, uygulanmasında ve nükleer tıp bölümünün çeşitli ünitelerinde hizmet verirler. B) Radyoloji merkezinde, ünitede ve gözetimli radyoloji biriminde, bulunması zorunlu personelin herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde, radyoloji merkezinin, ünitenin ve gözetimli radyoloji biriminin faaliyeti fiilen durdurulur ve en geç beş iş günü içinde Müdürlüğe bilgi verilir. Radyoloji merkezinin, ünitenin ve gözetimli radyoloji biriminin faaliyeti,en fazla altı ay süreyle durdurulur. Özel sağlık tesislerindeki maaş alımları daha çok mesleki tecrübeye, performansa ve hastanenin kurumsal kimliğine göre değişmektedir. En yüksek maaş alımları 4.900 TL, en düşük 3.500 TL ortalama ise 3.900 TL seviyelerinde maaş almaktadırlar. Örneğin 20 yıllık kurumsal kimliği olan hastanede, 8 yıllık bir mesleki tecrübeyle çalışan ve ayda 2 defa nöbete röntgen teknisyeni, alabileceği maaş 4.200 TL’dir. Bunun en önemli sebebi ise mezun sayısının giderek artması ve özel sağlık tesislerinde bir rekabetin ortaya çıkıyor olmasıdır. (2) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından açılan merkezler, üniteler ve gözetimli radyoloji birimlerinde, bu Yönetmeliğe aykırılık tespit edilmesi hâlinde, kasıt, ihmal veya kusur şüphesi bulunan ilgililer hakkında ilgili mevzuata göre disiplin hükümleri uygulanır. Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılan merkezler ve üniteler hakkında, bu Yönetmeliğe aykırılık tespit edilmesi hâlinde, EK-14’te yer alan “Denetim Sorgu ve İdari Yaptırım Uygulama Formu”nda belirlenen yaptırımlar uygulanır.
Vizyonumuz ise deneyimli bir ekiple; bilgi üreten, güncel teknolojiler eşliğinde yüksek nitelikli tedaviler yapabilen ve eğitim veren, çalışan ve hasta memnuniyetinin en üst düzeye ulaştığı, TROD, UEMS ve ESTRO tarafından akredite edilmiş lider bir klinik olmaktır. 3) Bir yabancı dili temel düzeyde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar. 24) Bir yabancı dili temel düzeyde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar. Dr. Müslüm Güney bu yazısında röntgen alanındaki ilk bilim şehidimiz Dr. İbrahim Vasıf Bey’in hayatına meslek hastalığı gözüyle yaklaşıyor. C) Radyoloji merkezi, ünite ve gözetimli radyoloji birimine ait verilerin Bakanlığa gönderilmesini sağlamak. (10) İyonlaştırıcı radyasyon kaynağı içermeyen cihazlar ile çalışacak personelin çalışma şekli hizmetin etkinlik ve sürekliliğinin sağlanması bakımından vardiya veya nöbet şeklinde düzenlenebilir. Girişimsel Radyoloji alanında hastalık tedavisinde kullanılan güncel yöntemler hakkında bilgi verme amacıyla kurulmuştur. Tedavi ekibi; doktor, fizik uzmanı, simülasyon teknikeri, kalıp odası teknikeri, tedavi teknikeri ve hemşireden oluşur. Doktor (radyasyon onkologu), muayenenizi yapmak, poliklinikte tedavi kararınızı vermek ve planlamanızı yapmakla yükümlü olup, tedavi sırasında haftada bir kez kontrollerinizi yapar.
Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Programımızdan mezun olan öğrenciler; Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine dikey geçiş ile geçebilmektedirler. 3) Alanı ile ilgili kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. 1) Mezun olduktan sonra edindiği temel bilgi ve beceriyi eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 1) Bireysel çalışabilme becerisine sahip olur ve çalışma gruplarında sorumluluk alır. 7) Çalışma ortamında; acil durumlarda kılavuz/yönergeye uygun ilkyardım ve acil bakım uygular. 30) Alanı ile ilgili kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve bu süreçlere katılır. 21) Yaşam boyu öğrenme bilincinin gerektirdiği gibi teknoloji ve bilimdeki gelişmeleri takip eder ve kendini devamlı yenileme bilincine sahip olur. 18) Mezun olduktan sonra edindiği temel bilgi ve beceriyi eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 13) Çalışma ortamında; acil durumlarda kılavuz/yönergeye uygun ilkyardım ve acil bakım uygular. Programdan mezun olacak öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF notunun olmaması gerekir.
Röntgen teknikerleri, hastaların vücut bölgelerini görüntülemek ve çeşitli sağlık durumlarını teşhis etmek için kullanılan radyolojik teknikleri kullanarak görüntüleme teknolojilerinin uygulayıcılarıdır. Röntgen teknikerleri, görüntüleme teknolojilerini kullanarak hastaların kemiklerini, kaslarını, kalp ve damar sistemlerini, karaciğer ve böbrekleri gibi vücut sistemlerini değerlendirmek için görüntüler toplayabilir. Ayrıca, röntgen teknikerleri, tomografi, dijital radyoloji, mamografi, ultrasondan oluşan görüntüleme teknolojilerini kullanabilirler. Röntgen teknikerleri ayrıca, özel görüntüleme sistemleri geliştirmek ve güncelleştirmek, görüntü kalitesini kontrol etmek ve görüntüleri işlemek gibi diğer önemli görevleri de yerine getirebilirler. Röntgen teknisyenlerinin maaş alımlarını özel ve kamu hastaneleri olarak iki farklı başlık şeklinde değerlendirebiliriz. Kamu sağlık tesislerindeki maaş alımları, mesleki tecrübe yılı, hastanenin bulunduğu bölge, kalınan nöbet sayısına göre değişmektedir. Kamu kurumlarındaki maaş alımları en yüksek 4.800 TL, en düşük 3.400 TL ortalama maaş alımları ise 3.900 TL seviyelerindedir. Bölgede yer alan bir kamu hastanesinde, 7 yıllık bir mesleki tecrübe yılına göre teknisyenlerin elde edebilecekleri maaş 4.200 TL’dir. Maaşların çok farklı olmasının en temel nedeni mesleki tecrübe yılı ve nöbete kalınmasıdır. (2) Radyoloji merkezlerinde, ünitelerde ve gözetimli radyoloji birimlerinde kurulan bilgi sisteminde yer alan görüntüler dahil tüm tıbbi kayıtların ilgili mevzuata göre yedekleme ve arşivlemesi yapılır. Röntgen teknikeri eğitim süreci, öncelikle bir teknik okulunda teorik eğitimden geçmekle başlar.